måndag 7 april 2014

Ett förbannat inlägg

Om vi som har personlig assistans blir sjuka och behöver läggas in på sjukhus så måste de flesta av oss genast avveckla vår personliga assistans - visste du det? Vi måste - om vi inte har "särskilda skäl" genast göra våra personliga assistenter arbetslösa. Varför? Jo för det finns en uppfattning att sjukvården kan tillgodose våra assistansbehov när vi är på sjukhus. Och det kan de möjligen när vi är medvetslösa för då är vi ju som folk är mest som är medvetslösa. Inte mycket som rör sig då.

Men vanligtvis är man ju inte medvetslös vid sjukhusvistelser. Nej, man ligger  där i en obekväm säng, utan hjälpmedel och den vana miljön som möjliggör optimal funktion. Det betyder, bara att ta ett glas vatten, nå en telefon, bläddra i en tidning och sånt som folk gör som ligger på sjukhus - det kan vi inte göra - för de har beslagtagit våra förutsättningar för det. Mina armar och ben är och stämplar på Arbetsförmedlingen. Sjukhuspersonalen? De har så klart inte tid att ge mig personlig assistans. De är inte dimensionerade för det, inte heller har de vare sig utbildning eller nödvändigtvis personlig fallenhet.

Idag löser sig frågan genom att vi avstår från sjukhusvård så långt det är möjligt eller att Försäkringskassan ser mellan fingrarna om de kan eller att den som tillhandahåller assistansen håller assistansen flytande en kortare tid. Annars är det oundvikligen så att assistenterna får sluta - och den dag vi kommer hem från sjukhuset kan värsta scenariot vara att vi måste börja bygga en ny assistanslösning genom att rekrytera ett nytt gäng personliga assistenter. Och det är ingen enkel lite procedur.

Det är alltså inte Försäkringskassan som håller emot, tvärtom, eftersom de har lagt ett förslag till regeringen om att vi ska få behålla assistansen i sex månader vid sjukhusvistelse. Det gjorde de för många år sen. Inget hände.

Den här frågan har drivits för förändring av oss i brukar- och funktionshinderrörelsen så länge personlig assistans har funnits. Inget har hänt.

I helgen som gick lyftes den så igen vid politikerpanelen på IfAs Debattforum. Och då förstod jag för första gången varför inget händer i den här frågan. För frågan har fastnat på politisk nivå för att de flesta inte fattar vad det handlar om. (Generellt sett gillar jag inte att "skylla" på bristande kunskaper och ropa på information - men i det här fallet så måste vi tydligen ta till megafoner för att budskapet ska gå fram.)

Så när frågan då kommer upp vid politikerdebatten händer följande. Någon svarar prompt - det måste vi lösa, andra skruvar lite på sig, någon svarar lite svävande att - ja, det måste vi titta på... någon menar att vi får räkna på kostnaderna...och en tillägger - tänka på de kompetenshöjande åtgärderna som då behöver sättas in...!?

Det sistnämnda levererades av Cristina Husmark Pehrsson (M) med hänvisning till att hon själv är utbildad sjuksköterska. Hon menade att de personliga assistenterna måste utbildas för att kunna arbeta i sjukhusmiljö. Utbilda dem till vad - undrar jag? De ska vara personliga assistenter. De ska göra det de brukar göra - assistera. De ska INTE ingå in något sjukvårdsteam. De ska inte delta i den sjukvårdande behandlingen av mig. Verkligen inte.

De personliga assistenterna ska se till att jag kan ta det där glaset vatten när jag är törstig, äta maten som serveras liggandes i en säng, lösa ett korsord eller bläddra i en tidning när jag är uttråkad. Det kostar inte ett samhällsöre mer än om detta görs hemma, på ett kafé, i en park, på en buss - eller på ett sjukhus.

Men det är klart - om nu ryktet går att alla personliga assistenter måste utbilda sig till sjuksköterskor innan den här frågan kan lösas, ja då förstår ju till och med jag att det tar tid.

Jag säger - lös den här frågan NU! Innan jag blir förbannad - på riktigt!

1 kommentar:

  1. Suck... Det verkar inte finnas något slut på detta djävla LSS-elände!?!?

    Varför kan vi inte bara få vår lagstadgade assistans utan att alltid, alltid, alltid behöva kränkas så in i norden att det nästan känns som en från staten medveten handling för att driva oss alla in i en förtidig död!

    SvaraRadera